Are you a veggie or a do you live a fruitfull life? (multiple answers allowed)

Tuesday, August 21, 2007

Obesitas besmettelijk

Het klinkt misschien verrassend, maar alles wijst erop dat obesitas een besmettelijke ziekte is. De familieleden en vrienden van iemand met obesitas lopen 40 - 171% kans om zelf ook obees te worden. Wetenschappers hebben tussen 1971 en 2003 zo'n 12.000 personen gevolgd en 37.000 van hun vrienden, naasten en buren. Zij stelden vast dat de vrienden van iemand met obesitas meer risico lopen om het zelf ook te worden: voor vrienden van gelijk geslacht stijgt het risico met 70%, voor de beste vriend(in) met 171%. Voor de partner stijgt het risico met 37%. Uit de studie blijkt ook dat broers en zussen 40% meer risico lopen. Het probleem is dus niet alleen genetisch van aard, maar heeft meer van doen met vervaging van lichaamsnormen. De studie toont ook aan dat geografische afstand geen invloed heeft: de stijging van het risico werd niet vastgesteld buren, tenzij zij goede vrienden waren.

Bron: e-gezondheid newsletter N°423

3 comments:

Dreams said...

Big deal! Anorexia is ook besmettelijk!
Hoe dacht je dat iedereen er zoveel last van heeft? Naarmate meer mensen mager zijn, wil jij ook mager zijn om erbij te horen. "Peer pressure" heet dat. :)
Andersom als meer mensen om je heen dik zijn, vind jij het ook minder erg om wat dikker te worden, en ga zo maar door. Tot iedereen om je heen (te) dik is. Als jij dan gaat lijnen en je fitter voelt, gaan zij dat ook weer doen.

:yawn:

isa said...

Als betawetenschapper zou jij toch zeker moeten weten dat if "a leads to b", niet noodzakelijkerwijs het omgekeerde ook waar is. Oftewel, als obesitas (of dikker worden) besmettelijk is, is anorexia ( afvallen) dat niet noodzakelijkerwijs. Al leidt peer pressure inderdaad in sommige of zelfs vele gevallen tot aankomen c.q. afvallen als je omgeving dat ook doet, dan is er nog niet noodzakelijkerwijs een wetenschappelijk verband.

Hoe zat dat ook alweer? Ik gaap dus ik ben moe en ga slapen en dus ook omgekeerd: ik ga slapen en dus moet ik gapen??!!

I rest my case

sjoerdski said...

Ik lees uit het stuk zelf niet dat het perse een genetische correlatie is. Misschien gedeeltelijk. Maar ga er zonder meer vanuit dat er een grote correlatie is tussen dik worden en omgeven zijn met dikke mensen (hetzij familie, hetzij vrienden). Ik zit wat in Chris' zijn hoek hier